Ord og deres betydninger

Allergen er et stof/kemikalie, der kan lede til allergi. Din krop mener, at det fremmede stof er farligt, og derfor går det til modangreb. Det kan være et farligt kemikalie, men det kan også være pollen.

Allergifremkaldende er et stof, hvis det aktivere dit immunsystem, fordi det tror, at det bliver angrebet af noget farligt. Det kan lede til allergi.

Bioakkumulerbar er en proces, hvori levende organisme ophober farlige kemikalier fra omgivelserne, som den ikke kan skille sig af med.

Fosterskadende betyder, at fosteret har taget skade før fødslen. Det kan være en virus, farlige kemikalier fra omgivelsen eller hvis moderen har taget stoffer.

Hormonforstyrrende tiltegner stoffer/kemikalier, som forstyrrer kroppens hormonbalance. Det kan være at stoffet aktivere mekanismer i kroppen, eller at stoffet ligner så meget de naturlige hormoner i kroppen, at det øger eller reducere mængden af hormonerne.

Hormonlignende stof er et stof, som ligner de naturlige hormoner. På den måde går de ind og påvirker kroppens naturlige balance.

Lokalirriterende tiltegner et stoffer/kemikalier, der påvirker kroppen på et bestemt sted. I frisørbranchen er det typisk hovedbunden. Det kan skabe en vis i form at udslæt, kløe, hævelse eller rødme.

Stærkt sensibiliserende betyder øget følsomhed. I en proces fra normal tilstand til allergi kan et stof gøre, at huden bliver mere sensitiv for det fremmede stof. Det behøver ikke at føre til allergi, hvis stoffets anvendelse ophør. Allergi er ikke noget du kan arbejde dig ud af, så jo oftere du bruger et sensibiliserende stof, desto hurtigere kan du udvikle allergi. Det kan ses via udslæt, kløe, hævelse eller rødme.

Tungt nedbrydelige i vandmiljøet betyder, at et stof/kemikalie opløses i vandmiljøet i et langsomt tempo.

Østrogen effekt. Østrogen er et kønshormon og et steroid. Det har stor betydning for den kvindelige menstruationscyklus.