Ord og deres betydninger

Allergen er et stof/kemikalie, der kan lede til allergi. Din krop mener, at det fremmede stof er farligt, og derfor går det til modangreb. Det kan være et farligt kemikalie, men det kan også være naturlige stoffer som pollen eller æteriske olier.

Allergifremkaldende er et stof, hvis det aktivere dit immunsystem, fordi det tror, at det bliver angrebet af noget farligt. Det kan lede til allergi.

Bioakkumulerbar er en proces, hvori kemikalier fra omgivelserne ophobes i en organisme (plankton, fisk, mennesker mv.) uden at den kan skille sig af med dem igen. Der er meget som tyder på at f.eks. siloxaner er bioakkumulerbare. Dette kan nogle gange have en målbar, negativ virkning på organismen.

Fosterskadende betyder, at et stof kan skade fosteret før fødslen. Dette kan være en virus, narkotika eller visse farlige kemikalier

Hormonforstyrrende betegner stoffer/kemikalier, som forstyrrer kroppens hormonbalance. Det kan være at stoffet aktiverer mekanismer i kroppen, eller at stoffet ligner de naturlige hormoner i kroppen så meget, at det øger eller reducere mængden af hormonerne.

Hormonlignende stof er et stof, som ligner de naturlige hormoner og herved påvirker kroppens naturlige processer.

Lokalirriterende betegner stoffer/kemikalier, der påvirker kroppen på et bestemt sted. Ved kosmetik er det typisk hovedbunden eller hænder/arme. Det kan give udslæt, kløe, hævelse eller rødme.

Stærkt sensibiliserende betyder øget følsomhed. Udsættes men for et bestemt stof hyppigt og i længere tid vil man blive sensibiliseret, hvilket i sidste ende kan føre til en allergisk reaktion overfor dette stof. Det behøver ikke at føre til allergi, hvis stoffets anvendelse ophører. Allergi er ikke noget du kan arbejde dig ud af, så jo oftere du bruger et sensibiliserende stof, desto hurtigere kan du udvikle allergi. Det kan ses via udslæt, kløe, hævelse eller rødme.

Tungt nedbrydelige i vandmiljøet betyder, at et stof/kemikalie opløses i vandmiljøet i et langsomt tempo.

Østrogen effekt. Østrogen er et kønshormon og et steroid. Det har stor betydning for den kvindelige menstruationscyklus.