Mød en frisør fra en Grøn Salon

Sharons historie

“Jeg elsker mit job og har en passion for mit fag, men jeg skal også passe på mig selv og sætte grænser.” Sharon Hatting, Grøn Salon på Frederiksberg
Sharon er en fighter! Hun har igennem sit arbejde som frisør haft eksem (dermatitis) på hænderne, lungebetændelse (pneumonia) og døjer med slidgigt i ryggen. Det er vigtigt for Sharon at fortælle, at det er muligt at arbejde sundt, passe på sig selv og stadig udføre et godt job. Sharons har ikke eksem når hun bruger handsker, og efter hun startede i Grøn Salon har hun ikke længere lungebetændelse.
Sharon var 16 år, da hun startede på frisørskolen. På frisørskolen i England i 1980’erne fik hun meget lidt at vide omkring allergi, fordi man ikke vidste så meget om sundhed i frisørfaget den gang. Desuden havde Sharon på det tidspunkt ikke allergi, så hun tænkte ikke over det. På frisørskolen brugte Sharon handsker, når hun farvede hår, men ikke i forbindelse med andre opgaver f.eks. brugte hun ikke handsker, når hun lavede permanent eller vaskede hår.
Sharon udviklede eksem i en alder af 25 år. Hun oplevede hævelse, rødme, kløe og smerte i hænderne. Lægen ordinerede cremer til at smøre på huden. Derefter brugte Sharon handsker under alt sit arbejde, og hun har ikke længere problemer med eksem i hænderne. Efter sygdomsforløbet blev Sharon mere bevidst om sit helbred.
Sharon oplevede lungebetændelse mange gange over mange år. Når Sharon får lungebetændelse, bliver hun meget syg og nødt til at sygemelde sig op til en måned. Det var først efter, at Sharon startede i Grøn Salon for 3 år siden, at hun fandt ud af, at hun ikke kan tåle persulfater til afblegning. Sharon har ikke længere problemer med lungebetændelse.
Sharon har slidgigt i ryggen, og det har hun haft i 10 år på grund af arbejdet som frisør. Hun arbejder stadig meget, men har selv kontrollen over sin dag. Hun dyrker 30 minutter pilates hver morgen og efter hver arbejdsdag. Hun har lært, at det er vigtigt for hende at holde frokostpauser og skifte mellem at stå og sidde. Hun går også til fysioterapi en gang om ugen. Sharon er blevet anbefalet af sin fysioterapeut at spise vegetarisk, fordi det er antiinflammatorisk. Det har hjulpet på hendes smerter.
Sharon hørte om Grøn Salon gennem en anden frisør, der har en Grøn Salon. Hun tog et Grøn Salon-kurset og satte derefter mere fokus på sit eget helbred. Efter at Sharon er skiftet over til Grøn Salon har hun fået mange nye kunder, som også er meget sundhedsbevidste. Det betyder rigtig meget for Sharon, at hun kan arbejde med produkter, der ikke er allergifremkaldende, kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.
Sharon prøver hele tiden at finde en balance – du kan godt arbejde hårdt, men du skal også pauser og have god kost. Hun giver 100% til sine kunder, når hun har det godt, så det er vigtigt for hende at vide, hvad hun skal gøre for sig selv. Hun skal også have overskud når hun er hjemme og sammen med familien.
Sharon håber, at frisørskolerne i dag er mere opmærksomme på problematikkerne i frisørfaget, men også taler med eleverne om det. Som Sharon siger, vil det være trist at stoppe i et fag, som man elsker.
Sannes historie
“Jeg elsker at sige, at jeg er Grøn Frisør!” Sanne Væver, Grøn Salon i Vejle
Sanne Væver er certificeret Grøn Salon i Vejle, hun har svær parfumeallergi og fortæller: ”Jeg tænker helt klart, at hvis jeg havde haft den viden, hvis det var en del af min uddannelse, så havde det aldrig kommet så langt, at jeg ville blive så syg, som jeg er nu.”
Sanne vidste i en alder af 3 år, at hun vil være frisør. Hun lavede snegleoprulning som 4-årig og fandt ud af, at det var det hun gjorde, da hun startede på frisøruddannelsen. Sanne blev nødt til at forlade frisørbranchen som færdiguddannet i et halvt år, fordi hun blev ramt af parfumeallergi, som ødelagde hendes slimhinder. Det var super ærgerligt, da det at være frisør er hendes store passion. ”Det er ikke stor forskel på min hobby og mit job” udtaler hun.
Sanne begyndte at farve hår, da hun var 13. Farverne købte hun hos en frisør. Hun har brugt handsker hele vejen, og der var ingen problemer i starten. Det begyndte i midten af 30’erne. Det startede med tørre og sprækkede hænder, og derefter kom astma og åndenød. En langvarig udredning endte med, at Sanne skal tage medicin for sine gener hver dag i resten af sit liv med de bivirkninger, som medicinen i sig selv giver.
Sanne fik gennem en bekendte kontakt til Grøn Salon, som hjalp hende med at sætte en Grøn Salon op. Hun fik udskiftet sine produkter, så hun kunne blive certificeret Grøn Salon. På grund af allergien har Sanne valgt at salonen skal være parfumefri. Sanne kan heller ikke tåle permanentvæske med parfume, men gennem Grøn Salons netværk fandt hun en virksomhed i Sverige, som lavede en prøveproduktion af permanentvæske uden parfume specielt til Sanne. Permanentvæsken virker perfekt, og kunderne synes ikke den lugter dårligt – heller ikke uden parfume!
”Jeg lægger mest vægt på, at der ikke er kræftfremkaldende, allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer i en Grøn Salon” fortæller Sanne. Hun ved, hun kan stå inde for de produkter hun har, uden at hun skal være bange for, at nogen får allergi af det. Hendes kunder er meget interesseret i Grøn Salon, fordi de er miljøbevidste og går op i, hvad de påfører deres krop.
“Jeg vil ønske, at Grøn Salon bliver en del af uddannelsen” siger Sanne. Igennem Grøn Salons introduktionskursus fik Sanne viden om, hvad allergi er og om forskellige stoffer, og hvad det gør ved kroppen og miljøet. Hun føler, at hun er klædt på til at gebærde sig for at få en sundere livsstil som frisør.
Anjas historie
”Klipper du med træ-sakse og går i fodformede sko?” Anja står fast på, at det er supermoderne at være grøn. Anja Zacho, Grøn Salon på Amager
Fra at være på hormonpiller, hormoncreme og astmaspray er Anja i dag et helt andet sted i sit liv. Hun trives som frisør trods sine mange allergier. Hun passer rigtig godt på sig selv, deler viden støtter andre frisører, som står i den situation, som hun stod i for tyve år siden.
Anja Zacho er kreativ og vil gerne arbejde med mennesker. Derfor gik hun som 15-årig i lære for at blive frisør. Ind til da havde Anja ikke haft allergi for noget som helst. Efter to-tre år som elev fik hun de første symptomer. Som de fleste andre dengang brugte Anja ikke altid handsker, og hun fik kæmpe sår og revner i hænderne. Hænderne sprækkede og gjorde ondt, når der kom varme på de åbne sår. Hun fandt ud af, at hun også var blevet PPD-allergiker og havde luftvejsproblemer, når hun anvendte visse varianter af persulfat og ammonium.
Hårfarveallergi kan have forskellige startsymptomer, og i Anjas tilfælde fik hun svie på øreflipperne og sår i hovedbunden. Det kløede meget i hovedbunden. En undersøgelse hos en læge bekræftede Anjas mistanke, om at det var hårfarvernes skyld. Fordi hun har været konsulterede med en læge og anmeldte skaderne som arbejdsskade, fik hun to gange erstatninger for sin astma og eksem under elevtiden.
Anja fuldførte sin uddannelse, selvom hun måtte bruge hormonpiller, hormoncreme og astmaspray. Efter uddannelsen valgte hun, at sige farvel til frisørfaget, fordi det ikke kunne lade sig gøre at være frisør under disse forhold. Anja fik hjælp af en sagsbehandler hos kommunen, som fandt en elevplads som klinikassistent hos en tandlæge, men efter et år fik hun krydsallergi og blev allergisk for plast og gummi. I dag hun bruger nitril/vinyl handsker, og for at undgå fugt under handsken bruger en tynd bomuldshandske.
I 2003 mødte Anja Anne-Sophie Villumsen fra ZENZ. Allerede før Grøn Salon fandtes, arbejdede Anne-Sophie med de metoder og produkter, som i dag bruges i Grøn Salon, og snart fandt de ud af, at trods sin kraftige allergi kunne Anja tåle at arbejde med produkter i salon ZENZ. Det udviklede sig til et samarbejde og venskab mellem Anne- Sophie og Anja. De har begge en vision om, at det skal være sundhedsforsvarligt at være frisør
Anja havde i lang tid ikke kunne løbe eller dyrke motion på grund af de mange luftvejsproblemer hun havde. I dag har hun løbet tre halvmaratoner. Anja har såkaldt udløsningsastma, men er blevet rigtig god til at stoppe i tide og lytte til sin egen krop. Anja er meget bevidst om de produkter hun bruger, går efter svanemærket og bruger Kemiluppen.
Anja bliver ofte kontaktet af frisører, som vil høre om hendes Grønne Salon, da de står i samme situation, som hun har stået i. Anja giver gerne råd fra sig, og støtter frisører, som vælger en grønnere retning.
Anja startede med at være grøn i en tid, hvor det ikke var populært. Kunder kunne spørge hende, om klippede med træsakse og gik i fodformede sko. Anja stod fast på at det er super moderne og utrolig spændende: ” Selvom man bruger noget, der er sundt kan det stadig være smart og kreativt.” Anja slutter af med at fortælle, at siden hun startede som elev har oplevet, at der er blevet større efterspørgsel på de grønne alternativer.
Gittes historie
En historie om en frisør, der ikke giver op. Skrevet af Dorte Lillesø Hansen
Ligeså længe Gitte kan huske, har hun haft drømt om at blive frisør. I 1985 blev hun færdiguddannet og startede derefter i salon i 1997.
Alle årene igennem kæmpede Gitte med eksem. I perioder var hendes symptomer så slemme, at hun havde åbne sår på hænder og fødder. Hendes øjenbryn var så sat til med eksem, at hun ingen bryn havde, fordi hun havde kløet dem af.
Undervejs prøvede Gitte mange ting for at modvirke eksemen, bl.a. valgte hun at undgå at vaske sine kunder, da hun troede, det var vandeksem, der var problemet.
Først da hun fik taget en allergitest, blev hun klar over præcist hvor slemt det egentlig stod til med hendes helbred. Udover at have en lungefunktion som en 80-årig, kunne hun heller ikke tåle aluminiumsulfat og PPD.
Men Gitte elskede sit job, og havde ikke lyst til at stoppe som frisør.
Derfor begyndte hun at undersøge, hvad hun kunne gøre for at forsætte i hendes drømmefag.
Hun hørte om Grøn Salon, og skiftede efter kort tid alle sine produkter ud med mildere og ikke-allergifremkaldende produkter.
Efter kun 3 uger var ALLE Gittes symptomer væk.
I dag er det 13 år siden, hun valgte at blive Grøn Salon, og hun har aldrig siden haft allergiske reaktioner, eksem eller helbredsmæssige udfordringer.
Gittes historie er vild, men desværre langt fra unormal. Har du oplevet nogle af de samme bivirkninger som Gitte? Så lad det her være en reminder om, at der findes et alternativ derude, og at DU også kan få et arbejdsliv uden arbejdsbetingede bivirkninger.