Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster det at få produkter vurderet i Grøn Salon?

0 kr.

Hvorfor er parfumestoffer okay i Grøn Salon?

I grøn salon har vi valgt ikke at kæmpe mod ALLE kemiske stoffer een gang. I stedet bekæmper vi de værste stoffer først. For eksempel er risikoen ved PPD og PTD alvorlig og kan være livstruende. I ikke-alvorlige tilfælde varer skaderne i uger, stofferne er almindelige og man bliver sensibiliseret på livstid. Parfumeallergi er uomtvisteligt slemt for dem, der er ramt af det, men risikoen er ikke direkte livstruende.
Ved produkter med parfume kan duftstofferne erkendes allerede når flasken åbnes, hvorved brugere med parfumeallergi lettere advares. Derfor har vi valgt at acceptere parfume, men vi anbefaler salonerne at have en duftfri serie. Dette er i modsætning til f.eks. farvestoffer, hvis tilstedeværelse ikke erkendes, før man læser ingredienslisten.

Jeg vil gerne farve mit hår, hvilke produkter skal jeg bruge?

Langt de fleste hårfarver i butikker og hos frisører er oxidative hårfarver. Oxidative hårfarver indeholder allergifremkaldende stoffer som PPD eller PTD. Disse stoffer er på Grøn Salons forbudtstofliste og må derfor ikke forefindes i en Grøn Salon. Til gengæld må  ikke-oxidative hårfarver f.eks. henna farve og de såkaldte direkte farver anvendes i de certificerede Grønne Saloner.

Hvilke farver må jeg bruge?

Grøn Salon-ordningen vil aldrig bestemme præcist, hvilke produkter de certificerede Grønne Saloner skal bruge. Kravet fra Grøn Salon er, at ingen produkter i en certificeret Grøn Salon må indeholde stoffer, som står på Grøn Salons Forbudtstofliste.

Dette betyder f.eks. at farver med PPD, resorcinol, parabener eller PTD er udelukket. Disse stoffer er helt lovlige i kosmetik, men da de er kraftigt allergifremkaldende, har alle de Grønne Saloner indvilget i at de ikke må anvendes.

Dette betyder, at alle oxidative hårfarver er udelukket fra Grøn Salon.

Men hvilke farver er så mulige i en certificeret Grøn Salon?

Af permanente farver kan du bruge de såkaldte direkte hårfarver (også kendt som ”new generation-farver”), for tiden er dette Elumen fra Goldwell og Ingredicolor fra Hair Team Company.

Du kan bruge mange plantebaserede farver. Således er farver bestående af ren henna OK i Grøn Salon.

Bemærk at nogle firmaer skriver at deres farver er organiske, plantebaserede og meget andet, selvom farverne er tilsat kunstige farvestoffer for at give dem mørke nuancer. Ofte kan du genkende disse farver på, at der i teksten står ”100 % gråhårsdækning”. Disse hårfarver, som kalder sig sundhedsvenlige, miljørigtige og milde, er i virkeligheden bare oxidative hårfarver med PPD eller PTD. Du skal derfor kontrollere, at farverne ikke er tilsat stoffer, som er forbudt i Grøn Salon.

Hvad er PPD?

PPD står for p-phenylenediamine. EU’s videnskabelige komite skriver at PPD er ”ekstremt sensibiliserende”, dvs. ekstremt effektivt til at fremkalde allergi, hvilket mange frisører har fundet ud af på deres hænder. PPD findes i en række varianter, som alle indeholder ordet ”phenylenediamine” og alle er moderat til ekstremt sensibiliserende. Alle stoffer med ”phenylenediamine” i navnet er forbudt i Grøn Salon.

PPD er ulovligt at bruge direkte på huden. PPD indgår i midlertidige tatoveringer, de såkaldte ”henna tatoveringer”, som altså er ulovlige i hele EU.

Hvad er PTD?

PTD står for toluene-2,5-diamine. EU’s videnskabelige komite skriver at PTD er ”ekstremt sensibiliserende”, dvs. ekstremt effektivt til at fremkalde allergi, hvilket mange frisører har fundet ud af på deres hænder, og mange mennesker har opdaget efter en hårfarvning.

Toluene-2,5-diamine og toluene-2,5-diamine sulfate er lovlige i hårfarver i EU, men er begge forbudt i Grøn Salon. Nogle leverandører hævder, at toluene-2,5-diamine sulfate er mindre skadelig end toluene-2,5-diamine, men det er slet og ret en vandrehistorie.

Hvad koster det at være med i Grøn Salon?

3000 kr per år + moms.

Hvordan foregår kontrollen?

Grøn Salon-logoet og Grøn Salon-certifikatet er Grøn Salons garanti til kunder for at en Grøn Salon overholder reglerne for Grøn Salon. Dette indebærer blandt andet at

  • En række særligt farlige stoffer er forbudt i salonen, således at de fleste allergikere trygt kan bruge en certificeret Grøn Salon
  • Salonen sørger for at reducere sin miljøbelastning gennem vandbesparelser, mindre energiforbrug, køb af grøn elektricitet og brug af økologiske og miljømærkede varer. For at sikre denne garanti til kunderne bliver alle Grønne Saloner kontrolleret hvert år. I Danmark får samtlige saloner et uvarslet kontrolbesøg, hvor produkterne bliver gennemgået,
  • Vi taler med medarbejderne for at sikre, at de kender Grøn Salons regler
  • Vi ser på miljøforhold og energiforbrug
  • Vi taler om mulighederne for nye miljøindsatser

Når dette er gennemført er salonen klar til endnu et år som certificeret Grøn Salon.